ichtiolosszappankeszitese

Ichtiolos, szénporos szappan recept+ Videó

Ichtiolos, szénporos szappan recept kecsketejjel, meleg eljárással + Videó

Ebben a cikkben: az ichtiolos, szénporos szappan recept és az elkészítéséről készült videókivonat felirattal, tanácsok a tejes lúgoldáshoz, olvass tovább!

Tartalom

Az ichtiolos, szénporos szappan receptje

Videó a készítésről

A kész szappan tulajdonságai

A kecsketejes lúgoldásról

Tudj meg többet az ichtiolról! Cikkajánló

Legyen-e illatos az ichtiolos, szénporos szappanod?

Ichtiolos, szénporos szappan recept

5% zsírfeleslegre számítva

  • 143 g NaOH
  • 380 g kecsketej
  • 300 g kókuszvaj
  • 300 g pálmavaj
  • 350 g extraszűz olívaolaj
  • 50 g ricinusolaj
  • 25 g ichtiol
  • 1 evőkanál növényi szénpor

Választható: 15 g teafa és 5 g borsmenta illóolaj

Videó 

 

A kész szappan tulajdonságai

Szuper habzású szappanod lesz ezzel a recepttel, a kecsketej okán nemcsak tápláló hatású, hanem krémes is a habja, ugyanakkor épp elég kemény és tartós az 5% lágyító hatású ricinusolaj használata mellett is. A szénpor miatt számíts fekete szappanos vízre mosakodás közben!

A kecsketejes lúgoldásról

Kezdő vagy még? Nem használtál lúgoldáshoz kecsketejet?

Ha ez a terület ismeretlen még számodra, akkor először inkább desztillált vízzel készítsd el ezt a szappant, mert a meleg eljárás önmagában is igényel egy nagyobb odafigyelést. Kecsketejet használni előbb hideg eljárással tanulj meg, azután építsd be a repertoárodba a kettőt együtt.

A kecsketejes lúgoldásról itt tanulhatsz: Kezdő szappankészítők legnagyobb kétsége a kecsketejes szappanról

Tudj meg többet az ichtiolról! Cikkajánló

Az ichtiol kiváló gyulladáscsökkentő hatású, amit a szénpor alkalmazásával még megspékelünk méregtelenítést támogató hatással is. Ennek a szappannak a használatával csökkenhetnek a hormonális eredetű aknés bőrpanaszok. Nálunk a családban nagyon jók a tapasztalatok erről.

A posztban, amit mindjárt ajánlok, megkérdeztem a szakértő vegyészt arról, hogy mi az igazság az ichtammol/ichtiol veszélyességéről, hiszen ez az anyag ásványi olaj , és mint ilyen, alapból gyanús egy tudatos bőrápolással foglalkozó embernek, pl. biztosan neked is.
A cikk: Ichtiolos szappan készítése meleg eljárással

Ichtiolos, szénporos szappan recept

Legyen-e illatos az ichtiolos, szénporos szappanod?

Nem, egyáltalán nem muszáj illatosítanod. Az ichtiolnak jellegzetes, kénes szaga van ugyan, de ezt csak részben lehet elnyomni illóolajokkal. Ami miatt érdemes mégis illóolajat alkalmazni, az inkább a fertőtlenítő hatás erősítése – de hozzá kell, hogy tegyem: ebben az esetben ez nem lesz olcsó szappan. Az ichtiol drága, az illóolaj szintén. Számolj, mérlegelj, és dönts a szükségednek megfelelően! Mindenesetre éppen ezért nem terveztem ebbe a receptbe különösebben drága olajokat, csak a szokásos (és remek!) bázisolajokat. Ennek a szappannak a 2 fő ásza a szénpor és az ichtiol, esetleg az illóolajok pluszban.

Iratkozz fel a Youtube csatornára! Érdekes és hasznos videókat készítek a szappankészítés rejtelmeiről, ami teljesen ingyen van számodra.

Vélemény, hozzászólás?